Tandkrone

Hvad er en krone?

En krone er en beskyttende dækning af tandens øverste del (tandkronen). Den består af en metal- eller porcelænskappe, som dækker hele den naturlige tandkrone, når denne er defekt. Kronen omslutter din naturlige tand. Idet kronen får støtte fra en tandrod, vil den føles som en naturlig tand, og den er meget holdbar.

Hvorfor skal jeg have lavet en krone?

Behandling med en krone er nødvendig, når det ikke længere er forsvarligt at genopbygge tanden med plast. Efter en rodbehandling tilbyder vi typisk at sætte en krone på tanden, da den rodbehandlede tand er svækket. En krone vil styrke tanden og sikre, at den ikke knækker.

Hvordan foregår behandlingen?

Inden du kan få lavet en krone, skal din tand slibes til, hvorefter der skal tages et aftryk af din tand. Herefter skal tanden beskyttes, indtil kronen er færdig. Dette gøres ved at benytte en midlertidig krone, som fremstilles i plast eller metal. Plast anvendes oftest på de tænder, som er synlige, hvorimod metalhætter anvendes på kindtænder.

Tandaftrykket bruges til at fremstille en gipsmodel af din tand, og ud fra denne model fremstilles kronen hos tandteknikeren. Inden kronen påsættes, skal den rettes til, så den passer i din mund i forhold til dit bid, tandens nabotænder, samt farvenuancerne af dit tandsæt. Det kan betyde, at der skal slibes yderligere på kronen, eller at kronen skal sendes tilbage til tandteknikeren for at få ændret farven. Når kronen passer, sættes den fast på tanden vha. en tynd cement, der fungerer som lim.