Huller i tænderne

Hvad er et hul i tanden?

Et hul i tanden, også kaldet caries, opstår, hvis emaljen på tand og dentin (tandbenet) opløses grundet skadende påvirkning (syredannelse) fra bakterier. Huller kan variere i størrelse og udseende.

Hvorfor opstår huller i tænderne?

Der kan være forskellige årsager til, at man får huller i tænderne. De hyppigste årsager er dårlig mundhygiejne og forkert kost. Sukker og visse typer kulhydrater er store syndere, men andre ting, såsom hvor tit man spiser og hvor tit og grundigt man børster tænder påvirker også tændernes sundhed. Visse typer medicin kan også medvirke til huller i tænderne. Dette gælder eksempelvis nogle kræftmedikamenter.

Hvilke symptomer er der på huller i tænderne?

Efterhånden som hullerne udvikler sig, kan symptomerne tage til. Symptomerne er oftest tandpine, smerter når du bider, synlige pletter på tanden og øget følsomhed i tænderne. Nogle gange kan man se et decideret hul i tanden.

Hvordan behandles et hul i tanden?

Hvis der er tale om et mindre hul, kan det bores til for efterfølgende at lave en fyldning. Behandlingstiden for en fyldning kan variere meget. I langt de fleste tilfælde tager det 20-30 minutter, men det kan også vare en times tid. Fyldningen består i langt de fleste tilfælde af plast.

Hvis hullet er større og har ødelagt mere af tanden, kan det være nødvendigt at lave en krone for at styrke tanden yderligere. Kronen kan laves af plast, guld eller porcelæn. Hvis hullet er nået helt ind i nerverne, kan en rodbehandling være nødvendig.