Tandfyldninger

Har du huller i tænderne?

Caries – eller huller i tænderne – er den mest udbredte sygdom i verden. Det er vel nærmest så almindeligt, at vi knapt opfatter det som en sygdom.

Det er almindeligt kendt, at caries opstår som følge af en kombination af for meget sukker i kosten (eller drikkevarerne) samt utilstrækkelig tandbørstning.

Hvordan foregår behandlingen?

  • Behandlingen går i al sin enkelthed ud på, at vi fjerner det bløde tandvæv, så vi samtidig får fjernet bakterierne i tanden, der er selve årsagen til caries. Det kender de fleste af os til.
  • Tandlægen skal bore i tanden og lægge en fyldning. Plast er i dag det foretrukne fyldningsmateriale. De gamle sølvfyldninger bruges stort set ikke længere.

Hvad er de mest almindelige komplikationer?

  • Hvis hullet i tanden er stort, kan man komme tæt på nerven eller decideret ramme nerven i tanden. Dette kan man forsøge at forebygge ved at lave en ‘gradvis ekskavering.’
  • Det betyder, at hullet bliver lavet i to omgange med fire til otte måneders interval. På den måde får nerven mulighed for at trække sig tilbage, så man muligvis kan undgå en rodbehandling.
  • Kortvarige eftersmerter efter en fyldning er meget almindeligt. Nerven reagerer på, at der er boret i tanden. Det forsvinder sædvanligvis efter to til otte dage.
  • Hvis det ikke forsvinder, skal du overveje om fyldningen eventuelt kan være for høj, enten når du tygger sammen, eller når du spiser. Der skal så lidt til at gøre tanden følsom. Dette skal naturligvis checkes.

Kontakt os gerne på telefon 38 28 28 68, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tid!